Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι άνεργοι δεν θα γίνουμε τα θύματα της κρίσης τους

Οι  άνεργοι   οργανωνόμαστε  με  αλληλεγγύη και  αγωνιζόμαστε  για  την  επιβίωσή  μας
Δεν  θα  γίνουμε  τα  θύματα  της  κρίσης  τους

Σε ολόκληρο τον κόσμο το πρόβλημα της ανεργίας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών μιλούν για περισσότερους από 60 εκατομμύρια νέους ανέργους μέσα στο 2010. Τα ίδια ισχύουν και στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.000.000 στις αρχές του χρόνου και πολύ πιθανόν να φτάσει στο 1,5 εκ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 25%. Ο καθημερινός μας αγώνας για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες μας έχει γίνει πραγματικός Γολγοθάς αφού δουλειές δεν υπάρχουν και το επίδομα ανεργίας δεν αρκεί ούτε για τις πιο στοιχειώδης ανάγκες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «συντηρούμαστε», όσοι και όπως συντηρούμαστε (προς το παρόν), από την οικογένεια, επιβαρύνοντας από τη μια τον προϋπολογισμό της και από την άλλη να πολλαπλασιάζουμε την ταπείνωσή μας, που προστίθεται σε εκείνη που έχει προηγηθεί από το χάσιμο της δουλειάς, την εκμετάλλευση των εργοδοτών και την κοροϊδία  των κυβερνήσεων και του κράτους Οι περισσότεροι βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα να χάσουμε ακόμη και το ταμείο ελεημοσύνης των 454 ευρώ χωρίς το κράτος να προβλέπει κανένα σύστημα προστασίας για το μελλοντικό μας πλήρες αδιέξοδο. Ακόμη και όσοι από εμάς βρίσκουν δουλειά εξαναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με χειρότερους όρους, με μισθούς φιλοδωρήματα αφού τα αφεντικά δεν μας αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών δικαιωμάτων γιατί γνωρίζουν την ανάγκη μας για να εργαστούμε. Πόση ακόμη εξαθλίωση θα αντέξουμε: οι δήθεν «φιλάνθρωπες» υποσχέσεις τους δεν μας πείθουν. Πώς να μας πείσουν άλλωστε όταν το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 454 ευρώ δηλαδή το 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ στην Ολλανδία είναι 70%, στη Δανία το 90% κτλ. και για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όταν όχι μόνο η περίοδος της ανεργίας μας δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια κάτι που ισχύει σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ακόμη και όταν λήγει το ταμείο της ανεργίας χάνουμε και την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Ας μας απαντήσουν οι υπουργοί και των δύο κυβερνήσεων που πήγαν τα λεφτά που έπρεπε να καταβάλει το κράτος στον ΟΑΕΔ και τα λεφτά των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργοδοτών που έχουν χαριστεί.
Πίσω από τα μέτρα της κυβέρνησης για τους άνεργους κρύβεται η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούμε σαν πολιορκητικός κριός, έτσι ώστε  να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να μειώσει ακόμη περισσότερο το βασικό μισθό, να καταργήσει τις εργοδοτικές εισφορές κ.λπ. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μας κάνει δώρο στα νύχια των εργοδοτών μετατρέποντάς μας σε φτηνό εργατικό δυναμικό, επιδιώκοντας να μοιραστούμε τη φτώχεια και να φαγωθούμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτοί που μόλις χτες υποτίθεται ότι θλίβονταν για εμάς, αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στη Βουλή και στα παράθυρα των τηλεοράσεων για την ανεργία, την ίδια στιγμή παίρνουν μέτρα διάλυσης της σταθερής και μόνιμης εργασίας οδηγώντας στην αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στα αφεντικά με πρόσχημα την κρίση, να απολύουν, να θέτουν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, να τους αναγκάζουν να δουλεύουν 3-4 μέρες ή μερικές ώρες την εβδομάδα με μείωση των  μισθών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ή και ανασφάλιστους. Αυτή είναι η λογική της διατήρησης-αύξησης των κερδών των εργοδοτών και του κεφαλαίου.
 Στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει κύμα λουκέτων, απολύσεων και διαθεσιμοτήτων σε όλους τους κλάδους κλωστοϋφαντουργία, χαλυβουργία, τηλεπικοινωνίες, εργαζόμενους στο εμπόριο κ.τ.λ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προεκλογικά μοίραζαν ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα έρθει. Τα ψέματα τους είναι ξεκάθαρα: δεν τους ενδιαφέρει η εξάλειψη της ανεργίας αλλά η αύξηση των κερδών των εργοδοτών.
Δεν πρέπει να κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το σύστημά τους που μας καταδικάζει στην ανεργία, την πείνα, και το περιθώριο. Τα ελλείμματα και τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε, ζητάμε εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Χρήματα υπάρχουν, τα δις που χαρίζονται στους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, τα κέρδη που αποκόμισαν με την εργασία, τον ιδρώτα και το αίμα μας. Εμείς οι άνεργοι παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν είμαστε επαίτες. Για τους κυβερνώντες, τα μεγάλα κόμματα και τα ΜΜΕ είμαστε τα μοιραία θύματα του αδυσώπητου συστήματός τους  και τα ψίχουλα που στην καλύτερη παίρνουμε τα παρουσιάζουν σαν ελεημοσύνη.  Εμείς δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε αυτή την εικόνα για τους εαυτούς μας! Όσο δύσκολη και να είναι η θέση μας δεν είμαστε μόνοι. Ως άνεργοι δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα.
Στους χώρους εργασίας σε κάθε δήμο και κάθε γειτονιά πρέπει να συνευρεθούμε  και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
 Μπροστά στο κράτος και την εργοδοσία  που μας μεταχειρίζονται σαν ανθρώπους τρίτης  κατηγορίας πρέπει να ορθώσουμε την αλληλεγγύη μας και την αλληλοβοήθεια.  Η ανεργία δεν είναι στίγμα, ούτε ντροπή, οι υπεύθυνοι για αυτήν δεν είμαστε εμείς αλλά το παράλογο σύστημά τους. Οι λύσεις μας μπορεί να είναι μόνο συλλογικές, είναι καιρός να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Σας καλούμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας για να αυτοοργανώσουμε τον αγώνα μας γιατί κανένας δεν πρόκειται να λύσει  τα προβλήματά μας και των οικογενειών μας εάν εμείς με τους αγώνες μας δεν επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις.
Να παλέψουμε στον δήμο μας και σε κάθε δήμο για την καταπολέμηση της ανεργίας και το δικαίωμα όλων σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.
- Διάθεση άμεσα του 10% του προϋπολογισμού του δήμου μας για τη δημιουργία παραγωγικών και κοινωνικά χρήσιμων δημοτικών επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να απορροφήσουν άνεργους συνδημότες μας. Εφαρμογή ή επέκταση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Επιδότηση των ανέργων που δεν παίρνουν καμία είδους επιδότηση απ’ τον ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των Ανέργων:

― Επίδομα ανεργίας 750 ευρώ,  για όλο το διάστημα της ανεργίας.
― Ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια. Κοινωνική ασφάλιση για όλο το διάστημα ανεργίας.
― Δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές υπηρεσίες.
― Δωρεάν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την κάρτα Ανεργίας
― Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στηρίζουμε-ψηφίζουμε