Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

Το τετρασέλιδο με τις θέσεις της δημοτικής κίνησης

Tο προεκλογικό παιχνίδι για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη έχει ανάψει για τα καλά. Όλες οι επίσημες παρατάξεις ορκίζονται σε ό,τι πιο ιερό έχουν ότι ενδιαφέρονται ανιδιοτελώς για τα προβλήματα των δημοτών και των κατοίκων και υπόσχονται ότι θα αγωνιστούν για να τα λύσουν. Όμως, για τους περισσότερους απ' αυτούς τα προβλήματά μας ταυτίζονται με τα πάρκα, τα λουλούδια, τους κάδους των σκουπιδιών, τους χώρους στάθμευσης ή κανένα γήπεδο με κερκίδες, τη «διαφάνεια». Δεν υποτιμάμε τη σημασία των παραπάνω, ούτε ξεχνάμε ότι σχεδόν τίποτα δεν έκαναν τόσα χρόνια γι' αυτά ή κατασπατάλησαν τεράστια ποσά για έργα άχρηστα ή απλά για να ενισχύσουν συμφέροντα τοπικά και δικά τους. Πιστεύουμε όμως ότι τα πραγματικά μας προβλήματα (που όσο δεν λύνονται τόσο οξύνονται και όλα τα παραπάνω) είναι η συνεχής μείωση του εισοδήματός μας και οι καθημερινές δυσκολίες της επιβίωσης. Η μάστιγα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης. Το πρόβλημα της στέγης. Οι όλο και μεγαλύτεροι περιορισμοί στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (ακριβά φάρμακα, αύξηση της ανασφάλιστης εργασίας και των ενσήμων για ασφάλιση, διάλυση της δημόσιας υγείας κ.λπ.). Τα αυξημένα έξοδα-κόστος για την εκπαίδευση. Η μάστιγα των ναρκωτικών, η διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος γύρω μας, η αυξανόμενη ανασφάλεια, αλλά και η έλλειψη πραγματικής διασκέδασης, η πολιτιστική και ηθική φτωχοποίηση.
Γι' αυτά τα πραγματικά μας προβλήματα, το σύνολο σχεδόν των επίσημων παρατάξεων στο δήμο μας αλλά και γενικότερα, δεν κάνουν τίποτα ή δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα, όταν βέβαια δεν είναι αυτές που επιβάλλουν κάθε είδους αντεργατικές και αντιλαϊκές, φορομπηχτικές κ.λπ. πολιτικές ως δημοτικές αρχές. Άλλες δημοτικές κινήσεις, που στα λόγια αναγνωρίζουν αυτά τα προβλήματα, από τη μία μένουν σε μια φραστική καταγγελία της κατάστασης ή των υπευθύνων, καταγγέλλουν άλλες παρατάξεις ή τα κόμματα και την κυβέρνηση κ.λπ. Από την άλλη, η λύση που προτείνουν είναι η υπερψήφιση του δικού τους συνδυασμού.
Κανείς δεν βλέπει, δεν προτείνει και δεν προετοιμάζει τη μοναδική λύση του συνόλου των προβλημάτων που μας ταλανίζουν: δηλαδή την άμεση συμμετοχή, δραστηριοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των δημοτών και κατοίκων, των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του δήμου μας και των περισσότερων δήμων, ώστε να επιβάλλουμε μια άλλη διαχείριση και αντιμετώπιση, εργατική και λαϊκή, των οικονομικών, των τοπικών κοινωνιών και των τεράστιων προβλημάτων.
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, τα επίσημα πολιτικά κόμματα θα περιμένουν τα αποτελέσματα για να μιλήσουν για τα εκλογικά συμπεράσματα. Θεωρούν όλοι αυτοί τις εκλογές σαν μια απλή  πλειοψηφία του δήμου μας και των περισσότερων δήμων, ώστε να επιβάλλουμε μια άλλη διαχείριση και αντιμετώπιση, εργατική και λαϊκή, των οικονομικών, των τοπικών κοινωνιών και των τεράστιων προβλημάτων.
Στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη, τα επίσημα πολιτικά κόμματα θα περιμένουν τα αποτελέσματα για να μιλήσουν για τα εκλογικά συμπεράσματα. Θεωρούν όλοι αυτοί τις εκλογές σαν μια απλή σφυγμομέτρηση: για την εκλογική τους δύναμη, τα ποσοστά τους, τις πολιτικές που προτείνουν κ.λπ. Η κυβέρνηση θα «κρίνει» απ' τα αποτελέσματα αν η κοινωνία αποδέχεται το περιβόητο Μνημόνιο και τον «μηχανισμό στήριξης», δηλαδή την υποταγή μας στη χούντα της Τρόικας, τα βάρβαρα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα που έχει ήδη πάρει, αλλά και τα επόμενα που είναι ήδη έτοιμα στα συρτάρια τους.
Όλοι εμείς πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα αντίστασης. Όχι μόνο οργής, αγανάκτησης και αηδίας, αλλά και διάθεσης αγώνα, αποφασιστικότητας, έμπρακτης αντίστασης, ανυπακοής και ανταρσίας σε όλα όσα έκαναν στις πλάτες μας και που μας ετοιμάζουν.


Aπό τις αρχές Μαΐου, η χώρα βρίσκεται κάτω από την κατοχή της Τρόικας, δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Από τις αρχές περίπου του 2010, η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας ζούμε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του τεράστιου δημόσιου χρέους, των υπέρογκων επιτοκίων δανεισμού και των αγορών. Καθημερινά απειλούμαστε από μια χούφτα ντόπιων και ξένων δανειστών, κερδοσκόπων και τοκογλύφων. Καθημερινά μας βομβαρδίζουν για την «ευθύνη όλων των Ελλήνων» για τη δημιουργία του χρέους αλλά και για την αποπληρωμή του. Μας λένε ότι η αποπληρωμή του χρέους είναι «πατριωτική υπόθεση», ζήτημα χρέους προς τα παιδιά μας.
 Όμως το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε από την ίδια τη λειτουργία του συστήματος, από τους ίδιους που τώρα απαιτούν να μας στραγγίξουν για να το αποπληρώσουμε. Από την συνεχή και με κάθε τρόπο στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εδώ και δεκαετίες. Από τα αμέτρητα αναπτυξιακά προγράμματα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, «θαλασσοδάνεια», εισφοροαπαλλαγές, πακέτα ενίσχυσης, μέτρα στήριξης κ.λπ, για κάθε είδους αναξιοπαθούντες επιχειρηματίες και αεριτζήδες. Από το διαρκές ξεκοκάλισμα του δημόσιου χρήματος και πλούτου, των ασφαλιστικών ταμείων, των μισθών μας κ.α. Αυτή είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Και όλοι αυτοί που έκαναν πάρτι και τα 'κονόμησαν, τώρα στέλνουν το λογαριασμό σ' εμάς, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία.
Το περιβόητο Μνημόνιο και ο «μηχανισμός στήριξης» δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμφωνο υποταγής της κυβέρνησης Παπανδρέου στους διεθνείς δανειστές- τοκογλύφους. Μέσω μιας βίαιης μεταφοράς πλούτου, μιας τρομακτικής αφαίμαξης των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θέλει να εξασφαλίσει την κανονική αποπληρωμή των δανείων. Να κρατήσει όρθιους χρεοκοπημένους και κρατικοδίαιτους μεγαλoεπιχειρηματίες και πάνω απ' όλα τους τραπεζίτες και τις τράπεζες τους, που σαν βρυκόλακες πίνουν το αίμα όλης της κοινωνίας, για να σώσει το σύστημα από την πλήρη χρεοκοπία και κατάρρευση.
Όλα τα υπόλοιπα, ότι θα «νοικοκυρευτούμε» και θα κάνουμε «μια νέα αρχή», ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο» και υπάρχει «φως στο τούνελ», ότι έρχονται «ξένες επενδύσεις» κλπ., όλα αυτά που παπαγαλίζουν από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης αργυρώνητοι και ακριβοπληρωμένοι δημοσιογράφοι, είναι σκέτα παραμύθια για να μας κρατάνε άβουλους και παθητικούς.
Ήδη είναι σε εξέλιξη ακόμα πιο σκληρά μέτρα. Το Μνημόνιο είναι ένα γενικό σχεδιάγραμμα, που θα συμπληρώνεται διαρκώς. Κάθε 3-4 μήνες, οι δανειστές θα ελέγχουν την πορεία αφαίμαξης-αποπληρωμής και θα επιβάλλουν κάθε φορά νέα και σκληρότερα μέτρα. Μειώσεις μισθών και συντάξεων, περικοπές των κοινωνικών δαπανών για υγεία, ασφάλιση και παιδεία, φορολογικά χαράτσια, ιδιωτικοποιήσεις, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ενίσχυση του μεγάλου κεφαλαίου με την «απελευθέρωση» αγορών και επαγγελμάτων σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Μέτρα αφαίμαξης όλων μας για να αποπληρωθούν τα χρέη τους.

Να αρνηθούμε την πληρωμή του χρέους

Αυτός ο δρόμος οδηγεί κατευθείαν στην καταστροφή τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

α) Κάθε ευρώ που κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, αφαιρείται από τις δικές μας ανάγκες, από τη δημιουργία θέσεων εργασίας, από το χτίσιμο και τη λειτουργία σχολείων, νοσοκομείων, εργατικών και λαϊκών κατοικιών, από τη συντήρηση δρόμων και υποδομών, από τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ταμείο ανεργίας κ.λπ. Η «κανονική» αποπληρωμή του χρέους, όπως απαιτούν με λύσσα οι ντόπιοι και διεθνείς κερδοσκόποι, θα σημάνει την πλήρη καταστροφή-αποστράγγιση όλου του πλούτου που παράγεται στη χώρα μας. Μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν τα προγραμματισμένα κέρδη των διαφόρων δανειστών, τραπεζών, κερδοσκόπων κ.λπ.
Να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά: ή το χρέος και οι δανειστές-τοκογλύφοι θα εξαφανίσουν τα δικαιώματά μας και την κοινωνία - ή η κοινωνία θα εξαφανίσει το χρέος και όλους αυτούς.

β) Η «κανονική» αποπληρωμή του χρέους μας οδηγεί μαθηματικά στο αντίθετο αποτέλεσμα, στην χρεοκοπία (όπως κι αν την ονομάσουν, π.χ. «αναδιάρθρωση χρέους»), που σημαίνει ακόμα πιο δραματικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Όλες μα όλες οι αποφάσεις της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ-εξουσίας, είχαν σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Όσο πιο πολύ μιλούν για «ανάπτυξη», τόσο περισσότερο φέρνουν οικονομική ερήμωση. Γιατί αυτή είναι η η λειτουργία του συστήματός τους, της «ελεύθερης αγοράς» και του κέρδους.
Μ' αυτή την κατάσταση, κανείς και ποτέ δεν πρόκειται να ξεχρεώσει τα αστρονομικά ποσά που απαιτούν οι δανειστές-τοκογλύφοι. Η πολιτική του Μνημονίου, της Τρόικας και των υποστηρικτών τους όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά την κάνει ακόμα χειρότερη, αυξάνει τα ελλείμματα και τα χρέη, φέρνει παντού λουκέτα, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.

Σ' αυτές τις εκλογές, είναι κρίσιμο η συζήτηση να επικεντρωθεί σε όλα αυτά τα προβλήματα και εξελίξεις, καθώς και στο ποιο ρόλο και πως μπορεί να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος ο δήμος μας.

Όχι στον “Καλλικράτη”  και  τις  Ιδιωτικοποιήσεις

Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να δούμε τι σημαίνει ο «Καλλικράτης» με τις συνενώσεις δήμων. Με τον «Καλλικράτη», πραγματοποιείται η μεταφορά υπηρεσιών (κοινωνικών, παιδείας, υγείας κ.λπ.) στους δήμους και τις περιφέρειες, χωρίς την απόδοση-εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων. Καταργούνται περίπου 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις, με αντίστοιχες απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και τη χειροτέρευση των δημοτικών υπηρεσιών.

Ο «Καλλικράτης» είναι η εφαρμογή του ίδιου του Μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - και στον δήμο μας. Κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, απολύσεις και χειροτέρευση εργασιακών σχέσεων. Μετακύλιση του κόστους υγείας, παιδείας και κοινωνικών υπηρεσιών στις πλάτες των εργαζομένων, με αύξηση της δημοτικής φορολογίας και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πλαίσια του επικαιροποιημένου Μνημονίου θα μπει μαχαίρι 1,5-2 δις ευρώ στην επιχορήγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως το 2013.


 O αγώνας που έχουμε να δώσουμε δεν είναι απλά για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε από την επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου και Τρόικας. Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή σύγκρουση με όλους αυτούς, έναν διαρκή αγώνα, που απαιτεί θυσίες. Αγώνα για την επιβίωση, για την αναπαραγωγή της κοινωνίας με σύγχρονους όρους και όχι ως δουλοπάροικοι.

Οι πολιτικοί και τα κόμματα του κεφαλαίου, η κυβέρνηση, η Τρόικα και οι μεγαλοεπιχειρηματίες υποθήκευσαν το μέλλον μας, χωρίς ούτε καν να μας ρωτήσουν. Καταργούν ολοένα και πιο γρήγορα κάθε νομιμότητα που είχαμε γνωρίσει, ακόμα και τη δική τους αστική νομιμότητα. Με την ψήφιση του Μνημονίου, έχουν επί της ουσίας καταργήσει το ίδιο το Σύνταγμα, τη Βουλή, κάθε νόημα της ψήφου του ελληνικού λαού, ακόμη και την ίδια την κυβέρνηση. Υπέρτατος νόμος και αρχή είναι πλέον οι ελεγκτές της Τρόικας. Αυτοί αποφασίζουν τα βάρβαρα μέτρα και η κυβέρνηση-μαριονέτα τα «υπογράφει». Μας έχουν κηρύξει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, σ' εμάς και στα παιδιά μας, στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας. Μια μόνο μπορεί να είναι η απάντησή μας: Ανυπακοή και Ανταρσία σ' ό,τι κι αν αποφασίζει και ψηφίζει η χούντα κυβέρνησης-Τρόικας!

Όλοι εμείς λοιπόν, που είμαστε και οι μοναδικοί παραγωγοί του πλούτου, έχουμε κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να χρησιμοποιήσουμε κάθε μορφή αγώνα (απεργίες, αποκλεισμούς, διαδηλώσεις, καταλήψεις κ.α.), για να μην τους αφήσουμε να μας γυρίσουν στο Μεσαίωνα.

Με σωματεία, επιτροπές αγώνα και κυρίως με τη δική μας άμεση συμμετοχή, με την οργάνωση αυτών των αγώνων από εμάς τους ίδιους, μέσα από γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές, πρέπει και μπορούμε να ενωθούμε και να διώξουμε όλα αυτά τα σαπρόφυτα. Να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, για τη σωτηρία της κοινωνίας από την κρίση.

- Άμεση διαγραφή του δημόσιου χρέους

- Κατάργηση του Μνημονίου

- Να διώξουμε τη χούντα της Τρόικας, την κυβέρνηση που τους έφερε και κάθε υποστηρικτή αυτής της πολιτικής.

- Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των βασικών τομέων της οικονομίας (τράπεζες, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο κλπ.), κάτω από εργατικό έλεγχο

- Απαγόρευση των απολύσεων

- Προστασία μισθών και συντάξεων

- Εργατικός έλεγχος, μείωση στις τιμές

- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια-δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Πρέπει και μπορούμε ο δήμος μας και κάθε δήμος, κάθε γειτονιά, να γίνουν ένα μετερίζι αγώνα. Αγώνα επιβίωσης ενάντια στο Μνημόνιο και την Τρόικα. Αγώνα των εργαζόμενων στον δήμο και όλων των κατοίκων και δημοτών, για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής μας.

Πρέπει και μπορούμε να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική και πρακτική, με κέντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια πολιτική που θα καταπολεμά την φτώχεια, την ανεργία, θα βοηθάει τους αναξιοπαθούντες με τη δημιουργία θεσμών και οργάνων έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης. Που θα υπερασπίζει το δικαίωμα όλων σε δωρεάν και ποιοτική παιδεία, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές και δημοτικές παροχές. Μια πολιτική που θα καταπολεμά τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε έργα βιτρίνας ή εξυπηρέτησης διαφόρων μεγαλοεργολάβων, «ημέτερων» και διαπλεκόμενων κάθε χρώματος. Μια πολιτική που θα καταπολεμά την υλική και ηθική βαρβαρότητα, την κρίση αξιών και τη μάστιγα των ναρκωτικών, την ανασφάλεια, μέσα από τη δημιουργία λαϊκών θεσμών και οργάνων, δικτύων κοινωνικής προστασίας. Που θα βάλει οριστικό τέλος στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, στα ΣΔΙΤ που μετακυλύουν το κόστος στις πλάτες των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών. Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως δικαίωμα στη ζωή και όχι ως εμπόρευμα. Μια τέτοια πολιτική, πρέπει να στηρίζεται σε μια ριζικά διαφορετική διαχείριση του δημόσιου χρήματος, υπέρ των πραγματικών αναγκών δημοτών και κατοίκων.

α) Για τα έσοδα των δήμων.

Σταμάτημα της υπερφορολόγησης μέσω των δημοτικών τελών. Καθιέρωση μιας προοδευτικής δημοτικής φορολογίας, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία.
Όχι σε δήμους έρμαια της τοκογλυφίας των τραπεζών. Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση προς το δήμο μας και προς όλους τους δήμους.

β) Για την καταπολέμηση της ανεργίας και το δικαίωμα όλων σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.

- Διάθεση άμεσα του 10% του προϋπολογισμού του δήμου μας για τη δημιουργία παραγωγικών και κοινωνικά χρήσιμων δημοτικών επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να απορροφήσουν άνεργους συνδημότες μας. Εφαρμογή ή επέκταση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Επιδότηση των ανέργων που δεν παίρνουν καμία είδους επιδότηση απ' τον ΟΑΕΔ. Σταμάτημα κάθε εκχώρησης έργου και προμηθειών σε εργολάβους και άλλους ιδιώτες, ανάληψή τους από τον δήμο.

- Μετατροπή όλων των συμβάσεων στον δήμο μας σε αορίστου χρόνου, με πλήρη δικαιώματα. Φτάνει πια η ομηρία και η ανασφάλεια των συμβασιούχων. Εφαρμογή του 35ωρου και κατάργηση κάθε ελαστικής εργασίας στις επιχειρήσεις του δήμου μας.

γ) Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού. 
Άμεση διάθεση 10% του προϋπολογισμού του δήμου γι' αυτό. Πρόσληψη και διάθεση από τον δήμο των απαραίτητων τεχνικών, συνεργείων κλπ. και του εξοπλισμού για την ανέγερση δημοτικών κατοικιών. Να παλέψουμε για το πάγωμα κάθε κατάσχεσης κύριας κατοικιάς λόγω χρεών σε τράπεζες. Ενίσχυση των προσπαθειών κατοίκων/δημοτών να κτίσουν ή να ολοκληρώσουν το δικό τους σπίτι.

δ) Για την αντιμετώπιση της μείωσης του εισοδήματος και της φτώχειας.
Συγκρότηση επιτροπών κατοίκων και δημοτών για τον πραγματικό έλεγχο και τη μείωση των τιμών στα κυριότερα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ της περιοχής μας. Δημιουργία δημοτικών και συναιτεριστικών αγορών, που θα προσφέρουν φτηνά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά ή και δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη.

ε) Για την υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα των κατοίκων και δημοτών.
Αύξηση των δημοτικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία κ.λπ., ώστε να ξεπερνούν πραγματικά το 10% του προϋπολογισμού. Πρέπει να σταματήσουν οι κάθε είδους εισφορές των δημοτών και κατοίκων (π.χ. για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων) και να παρέχονται δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές, σε αναλφάβητους και μετανάστες. Να παρέχονται δωρεάν βασικά φάρμακα σε όσους δημότες και κατοίκους είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν χρήματα για να τα αγοράσουν.

στ) Για την κοινωνικη αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής.

- Προστασία και ενίσχυση των αναξιοπαθούντων, των μεταναστών, των φτωχών και αστέγων.

- Ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, έργα για την ανάδειξή τους και την πρόσβαση όλων των δημοτών και κατοίκων, όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.

- Δέσμευση συγκεκριμένων δημοτικών πόρων για ένα πρόγραμμα προώθησης της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του πολιτισμου, ιδιαίτερα στη νεολαία, μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους των «χορηγών».


Είναι σήμερα ζήτημα ζωής και θανάτου να σπάσουμε την πελατειακή λογική των κυρίαρχων κομμάτων και των δημοτικών/περιφερειακών παρατάξεών τους. Να σταματήσουμε να κρύβουμε τη δυσαρέσκειά μας πίσω από τις πόρτες των σπιτιών μας. Να ενωθούμε, να οργανωθούμε, να αγωνιστούμε για τη λύση των προβλημάτων μας. Κομβικό σημείο είναι η άμεση συμμετοχή όλων, όχι μόνο στις κινητοποιήσεις αλλά και στην οργάνωσή τους από εμάς του ίδιους. Δεν υπάρχουν σωτήρες, ούτε κανείς μπορεί να σωθεί μόνος του. Τα προβλήματα δε λύνονται με τις εκλογές και την ψήφο, αλλά με τον αγώνα, με τη ρήξη μ' αυτό το παράλογο και άδικο σύστημα.


Το πρόγραμμά μας είναι απλό, λογικό και εφικτό. Παλεύουμε για τη σωτηρία της κοινωνίας από την κρίση και τα αδιέξοδα που μας οδηγούν. Αυτές τις λύσεις δεν μπορεί να τις εφαρμόσει καμία παράταξη, κανένας «σωτήρας», κανείς άλλος εκτός από εμάς, τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους κατοίκους του δήμου μας, με την οργάνωση και την κινητοποίηση όλων μας.

Με τη Δημοτική Κίνηση ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ, καλούμε τους δημότες του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης να ενισχύσουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και να οργανώσουμε μαζί τους αγώνες.


Αφίσα της δημοτικής κίνησης

Ψηφοδέλτιο(2010)

Υποψήφιος Δήμαρχος

ΦΟΥΡΝΟΤΖΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ του ΜΙΧΑΗΛ εργαζόμενος Ιδ. Τομέα

 Υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι

ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ                  ΚΥΡΙΑΚΟΣ                    20        Φοιτητής ΠΑ.ΜΑΚ.
ΒΟΥΖΑΣ                       ΗΛΙΑΣ                           25         Άνεργος
ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΛΗ            ΓΕΩΡΓΙΑ                       36         Εργαζόμενη στην Υγεία (Μέλος ΔΣ Σωματείου
Εργαζομένων στο ΚΕ.Ε.Λ)
 ΓΚΙΩΡΓΚΑΣ                  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  27         Άνεργος Απόφοιτος ΤΕΙ
ΓΟΥΤΑΣ                        ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                   36         Άνεργος, Εργάτης Ιματισμού
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                 ΛΕΩΝΙΔΑΣ                    22         Φοιτητής Α.Π.Θ.
ΔΡΑΓΟΥΤΑ                   ΜΑΡΙΑ                          35         Εμποροϋπάλληλος
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ       ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ                37         Εργαζόμενη σε βιβλιοθήκη
ΖΑΓΚΛΑΒΑΡΑ               ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ                  43         Εκπαιδευτικός Β΄/ θμιας
ΖΙΒΙΛΔΗ                        ΕΥΔΟΞΙΑ                      44         Εμποροϋπάλληλος
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ               ΓΕΩΡΓΙΟΣ                    25         Άνεργος/τελειόφοιτος πληροφορικής 
ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ                   ΣΤΕΦΑΝΟΣ                   27         Εκπαιδευτικός Ιδ. Τομέα
ΚΑΓΚΕΛΙΔΟΥ               ΕΛΕΝΗ                         54         Εργαζόμενη Επισιτισμού-Μαγείρισσα.
 ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ           ΘΕΟΔΩΡΑ                   42         Εργαζόμενη στην Υγεία (Πρόεδρος του
Σωματείου Αποκλειστικών Νοσηλευτριών)
ΚΑΡΑΣΑΡΛΙΔΟΥ           ΣΟΦΙΑ                          45         Εκπαιδευτικός Α’/θμιας (Μέλος ΔΣ του  Ζ΄
Συλλόγου Αμπελοκήπων - Μενεμένης)
ΚΙΤΣΩΝΗΣ                    ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ                 27         Εργαζόμενος επισιτισμού-Σερβιτόρος
ΚΟΛΙΟΥ                        ΞΑΝΘΗ                        35         Τραπεζοϋπάλληλος
ΚΟΤΟΥΔΗ                     ΚΥΡΙΑΚΗ                     23         Μουσικός / φοιτήτρια ΤΕΙ
ΚΟΥΡΙΛΑΣ                    ΜΗΝΑΣ                        28         Εμποροϋπάλληλος 
 ΚΤΕΝΑΣ                       ΝΙΚΟΛΑΟΣ                   28         Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός (Οργανωτικός Γραμματέας
Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών)
 ΛΑΧΑΝΗΣ                     ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ                48         Εκπαιδευτικός Ιδ. Τομέα (Πρόεδρος Σωματείου
Μισθωτών Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης)

ΜΑΚΡΙΔΗΣ                   ΘΕΟΔΩΡΟΣ                 40         Αναπληρωτής Εκπαιδευτικός (Πρόεδρος
Παραρτήματος Θεσ/νίκης του Σωμ. Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπ/κών)

ΠΑΛΗΟΜΠΕΗ               ΕΥΤΥΧΙΑ                       40         Εργαζόμενη στην Υγεία
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ              ΓΕΩΡΓΙΟΣ                    38         Ωρομίσθιος Εκπαιδευτικός (Πρόεδρος
Σωματείου Ελαστικά Απασχολούμενων Εκπαιδευτικών)
ΣΑΚΟΝΙΔΟΥ                 ΚΥΡΙΑΚΗ                      32         Αρχιτέκτονας
ΣΑΜΑΡΑ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ    ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ        21         Φοιτήτρια Α.Π.Θ.
ΣΑΜΑΡΑΣ                    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                 23         Εκπαιδευτικός Ιδ. Τομέα / Φοιτητής
ΣΓΟΥΡΑΣ                     ΣΠΥΡΙΔΩΝ                    39         Εμποροϋπάλληλος
ΣΕΜΙΖΙΔΟΥ                   ΜΑΡΙΑ                          35         Εργαζόμενη Αισθητικός
ΣΜΥΡΛΗΣ                    ΙΩΑΝΝΗΣ                      21         Φοιτητής Α.Π.Θ.
ΣΥΚΑ                           ΘΩΜΑΗ                        38         Εκπαιδευτικός Ιδ. Τομέα
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΥ            ΣΩΤΗΡΙΑ                       39         Εκπαιδευτικός Β’/θμιας  
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ           ΗΡΑΚΛΗΣ                    47         Εργαζόμενος Ιδ. Τομέα

                 





Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Οι άνεργοι δεν θα γίνουμε τα θύματα της κρίσης τους

Οι  άνεργοι   οργανωνόμαστε  με  αλληλεγγύη και  αγωνιζόμαστε  για  την  επιβίωσή  μας
Δεν  θα  γίνουμε  τα  θύματα  της  κρίσης  τους

Σε ολόκληρο τον κόσμο το πρόβλημα της ανεργίας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών μιλούν για περισσότερους από 60 εκατομμύρια νέους ανέργους μέσα στο 2010. Τα ίδια ισχύουν και στην Ελλάδα καθώς ο αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.000.000 στις αρχές του χρόνου και πολύ πιθανόν να φτάσει στο 1,5 εκ. μέχρι το τέλος της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 25%. Ο καθημερινός μας αγώνας για να επιβιώσουμε εμείς και οι οικογένειες μας έχει γίνει πραγματικός Γολγοθάς αφού δουλειές δεν υπάρχουν και το επίδομα ανεργίας δεν αρκεί ούτε για τις πιο στοιχειώδης ανάγκες μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να «συντηρούμαστε», όσοι και όπως συντηρούμαστε (προς το παρόν), από την οικογένεια, επιβαρύνοντας από τη μια τον προϋπολογισμό της και από την άλλη να πολλαπλασιάζουμε την ταπείνωσή μας, που προστίθεται σε εκείνη που έχει προηγηθεί από το χάσιμο της δουλειάς, την εκμετάλλευση των εργοδοτών και την κοροϊδία  των κυβερνήσεων και του κράτους Οι περισσότεροι βρισκόμαστε μπροστά στο φάσμα να χάσουμε ακόμη και το ταμείο ελεημοσύνης των 454 ευρώ χωρίς το κράτος να προβλέπει κανένα σύστημα προστασίας για το μελλοντικό μας πλήρες αδιέξοδο. Ακόμη και όσοι από εμάς βρίσκουν δουλειά εξαναγκαζόμαστε να δουλεύουμε με χειρότερους όρους, με μισθούς φιλοδωρήματα αφού τα αφεντικά δεν μας αναγνωρίζουν την προϋπηρεσία και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργατικών δικαιωμάτων γιατί γνωρίζουν την ανάγκη μας για να εργαστούμε. Πόση ακόμη εξαθλίωση θα αντέξουμε: οι δήθεν «φιλάνθρωπες» υποσχέσεις τους δεν μας πείθουν. Πώς να μας πείσουν άλλωστε όταν το επίδομα ανεργίας είναι μόλις 454 ευρώ δηλαδή το 55% του βασικού ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ενώ στην Ολλανδία είναι 70%, στη Δανία το 90% κτλ. και για πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, όταν όχι μόνο η περίοδος της ανεργίας μας δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια κάτι που ισχύει σε σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά ακόμη και όταν λήγει το ταμείο της ανεργίας χάνουμε και την προστασία της κοινωνικής ασφάλισης. Ας μας απαντήσουν οι υπουργοί και των δύο κυβερνήσεων που πήγαν τα λεφτά που έπρεπε να καταβάλει το κράτος στον ΟΑΕΔ και τα λεφτά των εισφορών για τα ασφαλιστικά ταμεία των εργοδοτών που έχουν χαριστεί.
Πίσω από τα μέτρα της κυβέρνησης για τους άνεργους κρύβεται η προσπάθεια να χρησιμοποιηθούμε σαν πολιορκητικός κριός, έτσι ώστε  να χτυπήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να μειώσει ακόμη περισσότερο το βασικό μισθό, να καταργήσει τις εργοδοτικές εισφορές κ.λπ. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση μας κάνει δώρο στα νύχια των εργοδοτών μετατρέποντάς μας σε φτηνό εργατικό δυναμικό, επιδιώκοντας να μοιραστούμε τη φτώχεια και να φαγωθούμε τόσο μεταξύ μας όσο και με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Αυτοί που μόλις χτες υποτίθεται ότι θλίβονταν για εμάς, αυτοί που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα στη Βουλή και στα παράθυρα των τηλεοράσεων για την ανεργία, την ίδια στιγμή παίρνουν μέτρα διάλυσης της σταθερής και μόνιμης εργασίας οδηγώντας στην αύξηση της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα στα αφεντικά με πρόσχημα την κρίση, να απολύουν, να θέτουν τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, να τους αναγκάζουν να δουλεύουν 3-4 μέρες ή μερικές ώρες την εβδομάδα με μείωση των  μισθών και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ή και ανασφάλιστους. Αυτή είναι η λογική της διατήρησης-αύξησης των κερδών των εργοδοτών και του κεφαλαίου.
 Στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη ξεκινήσει κύμα λουκέτων, απολύσεων και διαθεσιμοτήτων σε όλους τους κλάδους κλωστοϋφαντουργία, χαλυβουργία, τηλεπικοινωνίες, εργαζόμενους στο εμπόριο κ.τ.λ. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ προεκλογικά μοίραζαν ψεύτικες υποσχέσεις για καλύτερες μέρες, για χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και για την ανάπτυξη της οικονομίας που θα έρθει. Τα ψέματα τους είναι ξεκάθαρα: δεν τους ενδιαφέρει η εξάλειψη της ανεργίας αλλά η αύξηση των κερδών των εργοδοτών.
Δεν πρέπει να κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το σύστημά τους που μας καταδικάζει στην ανεργία, την πείνα, και το περιθώριο. Τα ελλείμματα και τα χρέη να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε, ζητάμε εργασία και αξιοπρεπείς μισθούς για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Απαιτούμε την ικανοποίηση των αναγκών μας. Χρήματα υπάρχουν, τα δις που χαρίζονται στους επιχειρηματίες και τις τράπεζες, τα κέρδη που αποκόμισαν με την εργασία, τον ιδρώτα και το αίμα μας. Εμείς οι άνεργοι παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δεν είμαστε επαίτες. Για τους κυβερνώντες, τα μεγάλα κόμματα και τα ΜΜΕ είμαστε τα μοιραία θύματα του αδυσώπητου συστήματός τους  και τα ψίχουλα που στην καλύτερη παίρνουμε τα παρουσιάζουν σαν ελεημοσύνη.  Εμείς δεν έχουμε και δεν πρέπει να έχουμε αυτή την εικόνα για τους εαυτούς μας! Όσο δύσκολη και να είναι η θέση μας δεν είμαστε μόνοι. Ως άνεργοι δεν είμαστε ανταγωνιστές αλλά μοιραζόμαστε τα ίδια προβλήματα.
Στους χώρους εργασίας σε κάθε δήμο και κάθε γειτονιά πρέπει να συνευρεθούμε  και να συζητήσουμε τα προβλήματά μας, να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινούς τρόπους αντιμετώπισής τους.
 Μπροστά στο κράτος και την εργοδοσία  που μας μεταχειρίζονται σαν ανθρώπους τρίτης  κατηγορίας πρέπει να ορθώσουμε την αλληλεγγύη μας και την αλληλοβοήθεια.  Η ανεργία δεν είναι στίγμα, ούτε ντροπή, οι υπεύθυνοι για αυτήν δεν είμαστε εμείς αλλά το παράλογο σύστημά τους. Οι λύσεις μας μπορεί να είναι μόνο συλλογικές, είναι καιρός να κοιτάξουμε κατάματα τα προβλήματα και να τα αντιμετωπίσουμε. Σας καλούμε να συζητήσουμε και να σχεδιάσουμε τις δράσεις μας για να αυτοοργανώσουμε τον αγώνα μας γιατί κανένας δεν πρόκειται να λύσει  τα προβλήματά μας και των οικογενειών μας εάν εμείς με τους αγώνες μας δεν επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις.
Να παλέψουμε στον δήμο μας και σε κάθε δήμο για την καταπολέμηση της ανεργίας και το δικαίωμα όλων σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.
- Διάθεση άμεσα του 10% του προϋπολογισμού του δήμου μας για τη δημιουργία παραγωγικών και κοινωνικά χρήσιμων δημοτικών επιχειρήσεων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για να απορροφήσουν άνεργους συνδημότες μας. Εφαρμογή ή επέκταση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Επιδότηση των ανέργων που δεν παίρνουν καμία είδους επιδότηση απ’ τον ΟΑΕΔ.

Απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης των Ανέργων:

― Επίδομα ανεργίας 750 ευρώ,  για όλο το διάστημα της ανεργίας.
― Ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται στα συντάξιμα χρόνια. Κοινωνική ασφάλιση για όλο το διάστημα ανεργίας.
― Δημόσιες επενδύσεις για τη δημιουργία μόνιμων θέσεων εργασίας. Προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Κοινωνικές υπηρεσίες.
― Δωρεάν χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την κάρτα Ανεργίας
― Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.

Στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στηρίζουμε-ψηφίζουμε



ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΡΟΙΚΑΣ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Το ΠΑΣΟΚ εξαπάτησε και υφάρπαξε την ψήφο του ελληνικού λαού με ψεύτικες υποσχέσεις, κατάκτησε την εξουσία και παραμένει σε αυτή διαπράττοντας ένα «πολιτικό πραξικόπημα» που προηγούμενο δεν έχει γνωρίσει η πολιτική ιστορία της χώρας. Έφερε το ΔΝΤ βάζοντας τη χώρα υπό ουσιαστική κατοχή καταργώντας το Σύνταγμα, τη Βουλή, τα κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και γενικά κάθε είδους νομιμότητας.
Με μια σειρά μέτρων που ανανεώνεται συνεχώς (Μνημόνιο) στοχεύει στη μετακύλιση της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τα χρέη που τόσα χρόνια κυβέρνηση και εργοδότες δημιουργούν. Με νέες περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, με νέες αυξήσεις στη φορολογία, με ιδιωτικοποιήσεις των συγκοινωνιών και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, με τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, κυβέρνηση, Τρόικα και εργοδότες φορτώνουν στους εργαζόμενους τα βάρη της κρίσης. Στο όνομα της σωτηρίας της οικονομίας, δηλαδή της αύξησης των κερδών τους, καταστρέφουν ολόκληρη την κοινωνία, οδηγώντας τελικά και τη χώρα σε χρεοκοπία.
Ιδιαίτερα στον χώρο της εκπαίδευσης στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση και διάλυση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Η δραστική περικοπή των δαπανών θα οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο πολλά σχολεία και πανεπιστήμια, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργούν με δίδακτρα. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο «Καλλικράτης» ο οποίος προβλέπει: α) τη συγχώνευση δήμων, που θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλών δημοτικών επιχειρήσεων (δημοτικά ωδεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια, παιδικοί σταθμοί, κέντρα υγείας κ.λπ.) με τους εργαζόμενους να μένουν στον δρόμο και τους δημότες να μην εξυπηρετούνται και β) ότι οι δημόσιες υπηρεσίες που παρέχει μέχρι τώρα το κράτος δωρεάν (παιδεία, υγεία, κ.λπ.) θα μεταφερθούν στους δήμους, χωρίς βέβαια και την αντίστοιχη μεταφορά των κονδυλίων που χρειάζονται γι’ αυτές. Αυτό είναι ένα ακόμη τεράστιο βήμα για την ιδιωτικοποίηση αυτών των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, πάνω από 50 δήμοι (οι μεγαλύτεροι, που έχουν πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας) είναι χρεοκοπημένοι ή στα όρια της χρεοκοπίας, μερικοί από αυτούς δεν έχουν να πληρώσουν ή με δυσκολία πληρώνουν ακόμη και τους μισθούς των εργαζομένων. Η άθλια οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε φέτος από την περικοπή της κρατικής επιδότησης στο μισό (από 1,6 δις ευρώ στα 800 εκ.) και την παρακράτηση πόρων των δήμων από το κράτος. Επομένως οι εργαζόμενοι καλούνται πάλι να πληρώσουν (εκτός από τους φόρους τους και με δίδακτρα και άλλα τέλη αυτή τη φορά) για τη λειτουργία των σχολείων, των κέντρων υγείας κ.λπ., αλλιώς δεν θα τους παρέχονται αυτές οι υπηρεσίες.
Η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι περίπου η ίδια. Οι εργοδότες σε ΙΕΚ, φροντιστήρια κάθε είδους, ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, ωδεία, σχολές χορού κ.λπ. προσπαθούν να αντλήσουν τα κέρδη τους αυξάνοντας την εκμετάλλευση προς τους εργαζόμενους, καταστρατηγώντας κάθε έννοια εργατικής νομοθεσίας.
Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Δεν υπάρχει κανένας «Μεσσίας» που θα μας σώσει. Και βέβαια όχι οι επίσημοι γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, που ενώ τάχα «αντιστέκονται» με καμιά απεργία-τουφεκιά στον αέρα, είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν. Οι ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ, όχι μόνο δεν μας προετοίμασαν για την οικονομική κρίση, αλλά αντίθετα έβαλαν πλάτη για να περάσουν τα αντεργατικά μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια και είναι έτοιμοι να το ξανακάνουν και σήμερα. Με αυτή την πολιτική τους υπέσκαψαν σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη μας στα συνδικάτα και γραφειοκρατικοποίησαν τελείως τη λειτουργία τους.
Από δω και πέρα, όλοι μαζί οι εργαζόμενοι, οργανωμένοι στα σωματεία μας, δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί καμία θέση εργασίας, να μη μειωθεί κανένας μισθός, να μη μας αφαιρεθεί κανένα άλλο δικαίωμά μας. Για να τα αποτρέψουμε όλα αυτά πρέπει να παλέψουμε οργανωμένα και αποφασισμένα μέχρι την τελική νίκη. Ο αγώνας των εργαζομένων και της επιτροπής αλληλεγγύης στους εργαζόμενους του εστιατορίου Banquet ήταν ένας παραδειγματικός αγώνας σ’ αυτή την κατεύθυνση που κατάφερε να νικήσει! Ας εμπνευστούμε όλοι από αυτόν, μεταφέροντας το παράδειγμα αυτό σε κάθε χώρο εργασίας που πλήττεται από τις πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας και των εργοδοτών.
Δεν κάνουμε καμιά θυσία για τα κέρδη και το χρεοκοπημένο σύστημά τους. Τα ελλείμματα, τα χρέη, την κρίση να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, οι παραγωγοί του πλούτου. Δεν ζητιανεύουμε. Παλεύουμε για να επιβάλουμε τη μόνη πραγματική εναλλακτική λύση: Μια άλλη διαχείριση της οικονομίας, ενάντια στη λογική και το σύστημα του κέρδους. Ένα Πρόγραμμα Σωτηρίας, βασισμένο στον εργατικό έλεγχο, για να ικανοποιηθούν οι επείγουσες κοινωνικές ανάγκες.

Πρέπει να στηριχτούμε στις δικές μας δυνάμεις:
Στην οργάνωση στο σωματείο μας, ενάντια στην ατομικοποίηση που προωθούν και θέλουν να μας επιβάλουν οι εργοδότες.
Στην ενότητα των αγώνων μας, ενάντια σε κάθε διάσπαση και κατακερματισμό.
Με αποφασιστικές μορφές πάλης: μαχητικές διαδηλώσεις, καταλήψεις χώρων εργασίας που κλείνουν, οργάνωση της αυτοάμυνάς μας απέναντι στην αστυνομική βία, φτάνοντας μέχρι και σε Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας.
Στην αυτοοργάνωσή μας: στην ενεργή συμμετοχή μας στις γενικές συνελεύσεις και τους αγώνες.

-      ΕΞΩ ΤΟ Δ.Ν.Τ. - ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Οι εργαζόμενοι δεν χρωστάμε - μας χρωστάνε!
-    Άμεση μείωση των τιμών. Καμία αύξηση του ΦΠΑ και κατάργησή του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Φορολόγηση του κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και της εκκλησιαστικής περιουσίας
-       Επανεθνικοποίηση όλων των ΔΕΚΟ κάτω από εργατικό έλεγχο. Μείωση των τιμολογίων τους για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα
-       Απαγόρευση των απολύσεων. Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν ή κλείνουν.
-       Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις, ίσο με τον μισθό για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ασφάλιση-Περίθαλψη για όλους τους άνεργους
-       Εθνικοποίηση κάτω από εργατικό έλεγχο των βασικών τομέων της οικονομίας  και των τραπεζών. Πάγωμα των χρεών για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα
-       Κατάργηση του Μνημονίου. Καμία μείωση μισθών και επιδομάτων
-       Να αποσυρθεί τώρα ο νόμος της Διαμαντοπούλου. Μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση.
-       Όχι στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.
-       Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, 1400 ευρώ καθαρά πρώτο μισθό για όλους. Αυτόματη Τιμαριθμική Προσαρμογή Μισθών και Συντάξεων Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
-       Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και Δωρεάν Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη για όλους.


Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Ψηφίζουμε-Στηρίζουμε

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΝΤ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ

Από την προσφυγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. και την υπογραφή του μνημονίου η κυβέρνηση έχει προχωρήσεις σε μία άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Αποτέλεσμα τα σκληρότερα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα που έχουν παρθεί από την κατοχή. Μειώσεις μισθών, αυξήσεις σε άμεσους και έμμεσους φόρους, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης και το βαρέλι φαίνεται να μην έχει πάτο. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς, η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, η ανεργία αυξάνεται και οι περίφημοι στόχοι της κυβέρνησης αναθεωρούνται συνεχώς. Τώρα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το έλλειμμα του 2009 (φτάνει στο αστρονομικό 16%) τα διάφορα παπαγαλάκια της κυβέρνησης άρχισαν να ψελλίζουν ότι θα χρειαστούν νέα μέτρα, πράγμα το οποίο θέλουν και οι “τοποτηρητές” του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση φυσικά για 15η φορά τον τελευταίο χρόνο αρνείται ότι θα πάρει νέα μέτρα και με μεταφυσικά σενάρια μιλάει για ανάπτυξη και παροχές από το 2012! Αλήθεια τους πιστεύει κανείς; Ήδη το ΔΝΤ τους έχει κλείσει το μάτι για επιμήκυνση του μνημονίου πέραν του 2012...
Αυτό ακριβώς το μνημόνιο θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στην παιδεία. Τη στιγμή που υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, η κυβέρνηση αντί να διορίσει καθηγητές προτιμά να στοιβάξει στις τάξεις 30 και παραπάνω μαθητές. Τη στιγμή που όλοι βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην μπορούν να πάνε φροντιστήριο, αυτοί επιλέγουν την κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας. Τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν χαρίσει 78 δις στις τράπεζες, πετσοκόβουν τον προϋπολογισμό για την παιδεία σχεδόν στο μισό, σε σχέση με πέρυσι! Από τους Δελφούς, ο πρωθυπουργός και η υπουργός παιδείας εξήγγειλαν ένα πακέτο σαρωτικών αλλαγών για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίες θα τεθούν σε προσχηματικό «διάλογο» και θα πάρουν μορφή νομοσχεδίου τον Γενάρη του 2011. Από τα σημεία «διαλόγου» φαίνεται ξεκάθαρα ένα σχέδιο για μια εκ βάθρων αλλαγή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης:
― Χωροταξική αναδιάρθρωση – Καλλικράτης στην εκπαίδευση. Περιλαμβάνει συγχωνεύσεις, συνενώσεις και κλείσιμο δεκάδων σχολείων και τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ. Όσα σχολεία και σχολές δεν μπορέσουν να βρουν ικανοποιητικούς πόρους θα υπολειτουργούν ή απλώς θα κλείνουν.
― Αυτοτέλεια-αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Μεταφράζεται κυρίως σε οικονομική αυτοτέλεια με πλήρη διαχείριση των οικονομικών από τα ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας και όλων των παροχών (σίτιση, στέγαση), που θα πρέπει να «ανοιχτούν» σε ιδιώτες. Γι’ αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί και η Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και η κάρτα του φοιτητή με βάση την οποία θα κατανέμεται η όποια χρηματοδότηση ατομικά για κάθε φοιτητή και όχι για τι ίδρυμα. Για πρώτη φορά εισάγεται με άμεσο τρόπο η λογική των διδάκτρων και η επιβολή τους στους φοιτητές.
Εισαγωγή απευθείας σε Πανεπιστήμιο ή σχολή. Βασική ακαδημαϊκή μονάδα είναι το πανεπιστήμιο ή η σχολή από την οποία θα παίρνουν οι φοιτητές τα πτυχία. Καταργούνται τα τμήματα. Η κατανομή των φοιτητών θα γίνεται σε προγράμματα σπουδών και όχι σε τμήματα ενώ ο φοιτητής θα μπορεί να αλλάζει προγράμματα σπουδών. Με αυτήν την εξέλιξη έχουμε μία ουσιαστική κατάργηση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πλέον αντί για ένα πτυχίο σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο θα υπάρχει ένα άθροισμα πιστωτικών μονάδων από τα διάφορα προγράμματα σπουδών για το οποίο η αγορά θα κρίνει «τι αξίζει». Τα ΑΕΙ και ΤΕΙ μετατρέπονται κυριολεκτικά σε σούπερ μάρκετ μεταλυκειακής κατάρτισης που θα πουλάνε προγράμματα σπουδών και πιστωτικές μονάδες.
― Σύνδεση ΑΕΙ-ΤΕΙ με την αγορά. Η κρατική επιχορήγηση θα γίνεται σε σύνδεση με την αξιολόγηση και την ελεύθερη αγορά (Ανεξάρτητη Αρχή Χρηματοδότησης). Τα προγράμματα σπουδών θα εξαρτώνται άμεσα από τις επιχειρήσεις και τις τοπικές κοινωνίες. Τα πανεπιστήμια χάνουν τελείως τον όποιο προοδευτικό τους χαρακτήρα για την κοινωνία και καταργείται κάθε έννοια της επιστήμης και της μόρφωσης στον βωμό των ευκαιριακών «αναγκών» της ελεύθερης αγοράς και των τοπικών οικονομιών.
Μ’ όλα τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως δεν έχουμε μόνο την μετακύλιση ενός τεράστιου κόστους στις πλάτες των μαθητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους αλλά και μία επίθεση στο μορφωτικό επίπεδο, στις επιστήμες, στην ίδια την κοινωνία και την αναπαραγωγή της. Αυτές οι αλλαγές συμπληρώνονται από τον στόχο για μείωση της χρηματοδότησης για την παιδεία στο μισό , την κατάργηση του ασύλου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων αλλά και του φοιτητικού συνδικαλισμού.
Οι αλλαγές στην εκπαίδευση δεν είναι το μόνο χτύπημα ενάντια στην νεολαία. Ήδη με τα μέτρα του μνημονίου οι νέοι ως 25 ετών θα δουλεύουν με το 75-85% του βασικού μισθού (500-540 ευρώ καθαρά!) και αυτά φυσικά αν καταφέρουν να ξεπεράσουν τον εφιάλτη της ανεργίας η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα φτάσει το 25% (για τους νέους 40%). Έτσι κι αλλιώς η νεολαία οδηγείται με γοργούς ρυθμούς στην οικονομική εξαθλίωση αφού τα εισοδήματα των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων μειώνονται συνεχώς και οι κοινωνικές παροχές (δωρεάν υγεία, επιδόματα, σίτιση, στέγαση) είναι πια μακρινή ανάμνηση πράγμα το οποίο σημαίνει και μια μαζική εγκατάλειψη της εκπαίδευσης από τους σπουδαστές αλλά και από μαθητές και ένα ασφυκτικό κλίμα απαισιοδοξίας και μιζέριας.
Αν αυτά μας φαίνονται αρκετά, κάνουμε λάθος, αφού κυβέρνηση και τρόικα έχουν στην “ατζέντα” τους νέα επώδυνα μέτρα. Ενδεικτικά:
― Μείωση μισθών πάνω από 50% μέσα στην επόμενη τριετία για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Στον ιδιωτικό τομέα ισχύει το ίδιο, ενώ ήδη έχουμε μία μείωση των αποδοχών τους κατά 20-30%.
― Μέχρι και 300.000 απολύσεις άμεσα στο δημόσιο τομέα ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι θα προσλαμβάνεται ένας νέος δημόσιος υπάλληλος για κάθε πέντε που συνταξιοδοτούνται
― Καταστροφή της κοινωνικής ασφάλισης, υγείας και παιδείας. Κάθετη μείωση των δαπανών κατά 50% την επόμενη πενταετία. Μεγάλες αυξήσεις σε έμμεσους και άμεσους φόρους
― Εκποίηση και των τελευταίων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου. Εκτός από τις ΔΕΚΟ θα πουληθεί ακίνητη περιουσία ακόμα και διοικητικές υπηρεσίες του δημοσίου!
― Περιστολή έως και κατάργηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η δημιουργία ενός ολοκληρωτικού αστικού κράτους, μιας άτυπης χούντας ενάντια στο εργατικό κίνημα και τη νεολαία.
Να οργανώσουμε την απάντηση μας. Να προετοιμάσουμε τις νέες εξεγέρσεις.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι νομοτελειακή. Το ΔΝΤ και τα γηγενή τσιράκια τους, υποτιμούν ή και παραγνωρίζουν λόγω της αλαζονείας τους τη μοναδική ικανότητα που έχουμε όλοι εμείς οι από κάτω, οι “τελευταίοι”, όπως μας θεωρούν, να ανατρέπουμε πολιτικές, κυβερνήσεις ακόμα και κοινωνικά συστήματα, αρκεί να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη μας και να παλέψουμε πάνω και ενάντια από τους φαινομενικά δυσμενείς συσχετισμούς. Με αγώνες δυναμικούς, αυτοοργανωμένους, ενωτικούς και ανυποχώρητους.
Από την εξέλιξη και την οργάνωση αυτών των αγώνων κι από την ικανότητα μας να τους κερδίσουμε εξαρτάται το μέλλον μας. Σωτήρες δεν υπάρχουν. Πρέπει να στρέψουμε την οργή και την αγανάκτηση που νιώθουμε για την εξέλιξη της ζωής μας απέναντι σε αυτούς που πραγματικά φταίνε. Να μετατρέψουμε κάθε σχολείο, κάθε σχολή, κάθε γειτονιά, κάθε δήμο σε εστία αγώνα. Το δρόμο μάς τον δείχνουν οι γάλλοι φοιτητές και μαθητές που έχουν ξεσηκωθεί μαζί με τους απεργούς εργάτες ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια του Σαρκοζί, με κύριο σύνθημα “Σαρκοζί τελείωσες η νεολαία βγήκε στον δρόμο”. Το αντίστοιχο πρέπει να πούμε και εμείς στην τρόικα και τον αχυράνθρωπο-πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και την κυβέρνηση του. Γι’ αυτό καλούμε όλους τους μαθητές, τους φοιτητές και τη νεολαία, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να γίνουν πυροδότης ενός ευρύτερου κινήματος και μαζί με την εργατική τάξη να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και την επιβολή μιας άλλης διαχείρισης και οργάνωσης της εκπαίδευσης, της κοινωνίας και της οικονομίας για να σωθούμε από την κρίση και τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

- Διαγραφή του Χρέους
- Κάτω τα χέρια από την παιδεία, δημόσια και δωρεάν και παιδεία για όλους.
- Απόσυρση των προτάσεων Διαμαντοπούλου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική σύμβαση.
- Ριζική μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία και κοινωφελή έργα.


Στο δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Στηρίζουμε-Ψηφίζουμε





antepithesi-ampelokipoi.blogspot.com    e-mail:dimotiki_ampelokipon@yahoo.gr