Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ  
ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ - ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΤΡΟΪΚΑΣ
Κανένας χωρίς σπίτι, εργασία, ρεύμα, ασφάλιση...

Τα προβλήματα επιβίωσης διογκώνονται καθημερινά και είναι: η συνεχής μείωση έως εξαφάνιση του εισοδήματός μας με μισθούς φιλοδωρήματα και φοροαφαίμαξη, η μάστιγα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης, η έλλειψη τροφίμων – ρεύματος - θέρμανσης για πολλούς συνανθρώπους, το πρόβλημα της στέγης και των κατασχέσεων σπιτιών και καταθέσεων από τράπεζες και εφορία, ο αποκλεισμός από την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η διάλυση της δημόσιας υγείας, η ταχεία κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, η πλήρη κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων που μας μετατρέπει όλους σε δουλοπάροικους, οι καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων/πανεπιστημίων που συρρικνώνουν δραματικά την δημόσια εκπαίδευση,  η μάστιγα των ναρκωτικών-η εγκληματικότητα και η αυξανόμενη ανασφάλεια, η διαρκής υποβάθμιση του περιβάλλοντος ειδικά στις Δυτικές Συνοικίες με τον ΣΜΑ στην Ευκαρπία και την άδεια καύσης βαρέως ρυπογόνων ουσιών από το ΤΙΤΑΝ, Οι δημοτικοί εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης που ελέγχουν την πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων, γι' αυτά τα πραγματικά μας προβλήματα δεν κάνουν ουσιαστικά τίποτα, αντιθέτως, εφαρμόζουν τις καταστροφικές μνημονιακές εντολές ως αναγκαίο κακό, επιβάλλουν κάθε είδους αντεργατικές, φορομπηχτικές. πολιτικές ενώ προσπαθούν να σταματήσουν και να ποινικοποιήσουν ουσιαστικές κοινωνικές δράσεις όπως τα παζάρια χωρίς μεσάζοντες.        
Ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος είναι να ανατρέψουμε τους υπεύθυνους της καταστροφής μας και στηριγμένοι στην άμεση συμμετοχή, δραστηριοποίηση και κινητοποίηση των ίδιων των δημοτών και κατοίκων, να επιβάλλουμε μαχητικά φιλολαϊκές λύσεις στα παραπάνω προβλήματα..
Στις δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές του Μαΐου, θα κριθεί αν η κοινωνία αποδέχεται τα Μνημόνια και τους εκφραστές τους, δηλαδή την υποταγή μας στη χούντα Τρόικας-συγκυβέρνησης ή θα εκφράσει την τεράστια λαϊκή θέληση και απαίτηση για ανατροπή των πολιτικών αγριάνθρωπων της αγοράς που κυβερνάνε ως εντολοδόχοι Τραπεζιτών, Εφοπλιστών και Βιομηχάνων.
Όλοι εμείς πρέπει να τους στείλουμε ένα μήνυμα καταδίκης τους αλλά και αντίστασης. Όχι μόνο οργής, αγανάκτησης, αλλά και διάθεσης αγώνα, αποφασιστικότητας, έμπρακτης αντίστασης και ανυπακοής, ταξικής αλληλεγγύης.


- ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ - ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΚΟΓΛΥΦΩΝ.

Ζούμε κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη του τεράστιου δημόσιου χρέους, των υπέρογκων επιτοκίων δανεισμού και των αγορών. Όμως το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος, από την συνεχή και με κάθε τρόπο στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων (ελληνικών και ξένων) εδώ και δεκαετίες. Αμέτρητα αναπτυξιακά προγράμματα, φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις, «θαλασσοδάνεια», εισφοροαπαλλαγές, πακέτα ενίσχυσης, αναθέσεις έργων και προμηθειών. Διαρκές ξεκοκάλισμα του δημόσιου χρήματος και πλούτου, με μίζες και κλεψιές. Αυτή είναι η αλήθεια για το δημόσιο χρέος. Και όλοι αυτοί που έκαναν πάρτι και τα 'κονόμησαν, τώρα στέλνουν το λογαριασμό σ' εμάς, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία.
Τα Μνημόνια δεν είναι τίποτε άλλο από ένα σύμφωνο υποταγής της κυβερνήσεων στους διεθνείς δανειστές- τοκογλύφους. Με την βίαιη μεταφορά πλούτου, την τρομακτική αφαίμαξη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θέλουν να εξασφαλίσουν την κανονική αποπληρωμή των «δανείων» και να κρατήσουν όρθιους χρεοκοπημένους και κρατικοδίαιτους μεγαλoεπιχειρηματίες και πάνω απ' όλα τους τραπεζίτες, που σαν βρικόλακες πίνουν το αίμα όλης της κοινωνίας. Για αυτό εξαφανίζουν κάθε εργατικό δικαίωμα και συντρίβουν την αξία της εργατικής δύναμης. Για να σώσουν τους καπιταλιστές, θέλουν να τσακίσουν την εργατική τάξη. ( για αυτό το σκοπό προώθησαν την Χρυσή Αυγή και τώρα συνομιλούν με τους φασίστες της Ουκρανίας).
Όλα τα υπόλοιπα για «ξένες επενδύσεις», “success story”, και πλεονάσματα, είναι σκέτα παραμύθια για να μας κρατάνε άβουλους και παθητικούς.
Ήδη είναι σε εξέλιξη ακόμα πιο σκληρά μέτρα και για την επιβολή τους οργανώνουν ένα αστυνομικό, αυταρχικό κράτος που απειλεί ανοικτά τα δημοκρατικά/πολιτικά δικαιώματα και ελευθερίες όλων μας.

Αυτός ο δρόμος καταστρέφει τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας.

α) Κάθε ευρώ που κατευθύνεται στην αποπληρωμή του χρέους, αφαιρείται από τις δικές μας ανάγκες, σημαίνει απολύσεις, κλείσιμο σχολείων, νοσοκομείων, τη διάλυση υποδομών, από τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, το ταμείο ανεργίας κ.λπ. Να το πούμε όσο γίνεται πιο απλά: ή το χρέος και οι δανειστές-τοκογλύφοι θα εξαφανίσουν τα δικαιώματά μας και την κοινωνία - ή η κοινωνία θα εξαφανίσει το χρέος και όλους αυτούς.
           β) Η «κανονική» αποπληρωμή του χρέους οδηγεί μαθηματικά στην πλήρη χρεοκοπία τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα και τον ελληνικό καπιταλισμό στα επίπεδα Αφρικής.
Όλες μα όλες οι αποφάσεις της επιχειρηματικής, οικονομικής και πολιτικής ελίτ-εξουσίας, είχαν σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη καταστροφή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Όσο πιο πολύ μιλούν για «ανάπτυξη», τόσο περισσότερο φέρνουν οικονομική ερήμωση.
Η πολιτική κυβέρνησης - Τρόικας όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά την κάνει ακόμα χειρότερη, αυξάνει τα ελλείμματα και τα χρέη, φέρνει παντού λουκέτα, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση.
Όχι στις Ιδιωτικοποιήσεις - απολύσεις
Το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, οι απολύσεις και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πρέπει να σταματήσουν. Όπως και το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ, των λιμανιών, των αεροδρομίων, των δρόμων....ολόκληρης της χώρας! Στην περιοχή μας έχουν ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ (μεσίτης της Τρόικας) για να ξεπουληθούν τα στρατόπεδα (Μεγ.Αλεξάνδρου, Παπακυριαζή) που αποτελούν τους μόνους ελεύθερους χώρους στην περιοχή.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ίδιος ο δήμος μας, θα συνεχίσει την εφαρμογή των μνημονίων «ψελλίζοντας» φιλολαϊκές κορόνες όταν δολοφονούνται παιδιά από έλλειψη θέρμανσης; Ή θα γίνει μπροστάρης στην οργάνωση του αγώνα για την ανατροπή των μνημονίων και της κυβέρνησης των σύγχρονων δοσίλογων;


Για μια εργατική πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση

. Έχουμε μπροστά μας μια σκληρή σύγκρουση με όλους αυτούς, έναν διαρκή αγώνα, που απαιτεί θυσίες. Αγώνα για την επιβίωση, για ζωή με σύγχρονους όρους και όχι ως δουλοπάροικοι.
Με σωματεία, επιτροπές αγώνα και δράσης και κυρίως με τη δική μας άμεση συμμετοχή, με την οργάνωση αυτών των αγώνων από εμάς τους ίδιους, μέσα από γενικές συνελεύσεις σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, σχολεία και σχολές, πρέπει και μπορούμε να ενωθούμε και να επιβάλλουμε τις δικές μας λύσεις, για τη σωτηρία της κοινωνίας από την κρίση.

- Να διώξουμε τους υπεύθυνους της καταστροφής μας, Τρόικα - συγκυβέρνηση
- Άμεση διαγραφή του δημόσιου χρέους - Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων
- Εθνικοποίηση χωρίς αποζημίωση των βασικών τομέων της οικονομίας (τράπεζες, ενέργεια, μεταφορές, εμπόριο κλπ.), κάτω από εργατικό έλεγχο
- Απαγόρευση των απολύσεων - Προστασία μισθών και συντάξεων
- επαναλειτουργία όλων των κλειστών παραγωγικών μονάδων κάτω από εργατικό έλεγχο.
- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση, δημόσια-δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.
-Κανένα σπίτι χωρίς τρόφιμα, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και κάθε είδος πρώτης ανάγκης

Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Πρέπει και μπορούμε ο δήμος μας και κάθε δήμος, κάθε γειτονιά, να γίνουν ένα μετερίζι αγώνα. Αγώνα επιβίωσης ενάντια στα Μνημόνια των καπιταλιστών. Αγώνα των εργαζόμενων στον δήμο και όλων των κατοίκων και δημοτών, για την υπεράσπιση της ίδιας της ζωής μας.

Πρέπει και μπορούμε να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική και πρακτική, με κέντρο τους τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια πολιτική που θα καταπολεμά την φτώχεια, την ανεργία, θα βοηθάει τους αναξιοπαθούντες με τη δημιουργία θεσμών έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης. Που θα υπερασπίζει το δικαίωμα όλων σε δωρεάν και ποιοτική παιδεία, υγειονομική περίθαλψη, κοινωνικές παροχές. Μια πολιτική που θα καταπολεμά τη διαφθορά, την κακοδιαχείριση, την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος σε έργα βιτρίνας ή εξυπηρέτησης διαφόρων μεγαλοεργολάβων, «ημέτερων» και διαπλεκόμενων κάθε χρώματος. Μια πολιτική που θα καταπολεμά την υλική και ηθική βαρβαρότητα, την κρίση αξιών και τη μάστιγα των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, μέσα από τη δημιουργία λαϊκών θεσμών και δικτύων κοινωνικής προστασίας. Που θα βάλει οριστικό τέλος στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών. Μια πολιτική που θα αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως δικαίωμα στη ζωή και όχι ως εμπόρευμα. Μια τέτοια πολιτική, πρέπει να στηρίζεται σε μια ριζικά διαφορετική διαχείριση του δημόσιου χρήματος, υπέρ των πραγματικών αναγκών δημοτών και κατοίκων.

ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

Να σπάσουμε κάθε είδους εποπτεία ντόπιων και ξένων ελεγκτών που κάνουν τους δήμους σφραγιδοφόρους εφαρμοστές-διεκπεραιωτές μνημονιακών αντιλαϊκών πολιτικών.

1) Για τον τρόπο λήψης αποφάσεων και τον εργατικό έλεγχο
-Με συνελεύσεις σε κάθε γειτονιά που θα λειτουργούν στην βάση της εργατικής δημοκρατίας με εκλεγμένους και άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους, οι αποφάσεις θα συγκεντρώνονται στο δημοτικό συμβούλιο και θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα γι΄ αυτό.
-Έλεγχος των οικονομικών όλων των δομών του δήμου από εκλεγμένες (και άμεσα ανακλητές) επιτροπές κατοίκων.
             2) Για τα έσοδα των δήμων.
Σταμάτημα της υπερφορολόγησης μέσω των δημοτικών τελών. Καθιέρωση μιας προοδευτικής δημοτικής φορολογίας, ανάλογα με το εισόδημα και την περιουσία.
Όχι σε δήμους έρμαια της τοκογλυφίας των τραπεζών. Να διεκδικήσουμε αγωνιστικά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότηση προς το δήμο μας και προς όλους τους δήμους. Απαλλαγή των ανέργων από την υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών. Άμεση μείωση τους κατά 40%. Κατάργηση των τροφείων-διδάκτρων από όλες τις δομές του Δήμου.
3) Για την καταπολέμηση της ανεργίας και το δικαίωμα όλων σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία.
- Διάθεση άμεσα του 10% του προϋπολογισμού του δήμου μας για τη δημιουργία παραγωγικών και κοινωνικά χρήσιμων θέσεων εργασίας για να απορροφήσουν άνεργους συνδημότες μας. Εφαρμογή ή επέκταση προγραμμάτων εκπαίδευσης ανέργων. Προσπάθεια επιδότησης των ανέργων οικονομικά και υλικά. Σταμάτημα κάθε εκχώρησης έργου και προμηθειών σε εργολάβους και άλλους ιδιώτες, ανάληψή τους από τον δήμο.
           - Μετατροπή όλων των συμβάσεων στον δήμο μας σε αορίστου χρόνου, με πλήρη δικαιώματα. Φτάνει πια η ομηρία και η ανασφάλεια. Εφαρμογή του 35ωρου και κατάργηση κάθε ελαστικής εργασίας στις επιχειρήσεις του δήμου μας.
            4) Για την αντιμετώπιση του στεγαστικού.
Να παλέψουμε και να επιβάλουμε το πάγωμα κάθε κατάσχεσης κύριας κατοικίας λόγω χρεών. Άμεση διάθεση 10% του προϋπολογισμού του δήμου για την ανέγερση δημοτικών κατοικιών.
5) Για την αντιμετώπιση της μείωσης του εισοδήματος και της φτώχειας.
Συγκρότηση επιτροπών κατοίκων και δημοτών για τον πραγματικό έλεγχο και τη μείωση των τιμών στα κυριότερα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ της περιοχής μας. Δημιουργία δημοτικών και συνεταιριστικών παντοπωλείων και αγορών χωρίς μεσάζοντες, που θα προσφέρουν φτηνά τα βασικά καταναλωτικά αγαθά ή και δωρεάν σε όσους έχουν ανάγκη. Δημιουργία δημοτικού εστιατορίου για άπορους συνδημότες. Όχι ενίσχυση των συσσιτίων εκκλησίας κτλ αλλά πραγματική, μόνιμη. αξιοπρεπής κοινωνική λύση του προβλήματος της πείνας.

6) Για την υγεία, παιδεία, κοινωνική μέριμνα των κατοίκων και δημοτών.
Αύξηση των δημοτικών δαπανών για κοινωνική πολιτική, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, δημοτικά ιατρεία. Πρέπει να σταματήσουν οι κάθε είδους εισφορές των δημοτών και κατοίκων (π.χ. για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων) και να παρέχονται δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα σε μαθητές, σε αναλφάβητους και μετανάστες. Να παρέχονται δωρεάν βασικά φάρμακα σε όσους δημότες και κατοίκους είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν χρήματα για να τα αγοράσουν. Δημιουργία κοινωνικών φαρμακείων.

7) Για την κοινωνική αλληλεγγύη και την ποιότητα ζωής.
- Προστασία και ενίσχυση των αναξιοπαθούντων, των μεταναστών, των φτωχών και αστέγων. Εξασφάλιση με κάθε τρόπο σε όλους τους δημότες πρόσβαση σε ρεύμα – νερό – φάρμακα – συγκοινωνίες.
            - Ενάντια στη διαρκή υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, έργα για την ανάδειξή τους και την πρόσβαση όλων των δημοτών και κατοίκων, όχι στην εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους. Τα στρατόπεδα να χρησιμοποιηθούν σαν ποιοτικοί χώροι αναψυχής/διασκέδασης και για την κατασκευή κοινωνικών δομών του Δήμου (παντοπωλείο-εστιατόριο, φαρμακείο κτλ.)
- Δέσμευση συγκεκριμένων δημοτικών πόρων για ένα πρόγραμμα προώθησης της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και του πολιτισμού, ιδιαίτερα στη νεολαία, μακριά από τη λογική της εμπορευματοποίησης και του κέρδους των «χορηγών».

Είναι σήμερα ζήτημα ζωής και θανάτου να σπάσουμε την πελατειακή λογική των κυρίαρχων κομμάτων και των δημοτικών/περιφερειακών παρατάξεών τους. Δεν υπάρχουν σωτήρες, ούτε κανείς μπορεί να σωθεί μόνος του. Τα προβλήματα δε λύνονται με τις εκλογές και την ψήφο, αλλά με τον αγώνα, με τη ρήξη μ' αυτό το παράλογο και άδικο σύστημα.
Το πρόγραμμά μας είναι απλό, λογικό και εφικτό. Παλεύουμε για τη σωτηρία της κοινωνίας από την κρίση και τα αδιέξοδα που μας οδηγούν. Αυτές τις λύσεις δεν μπορεί να τις εφαρμόσει καμία παράταξη, κανένας «σωτήρας», κανείς άλλος εκτός από εμάς, τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τους κατοίκους του δήμου μας, με την οργάνωση και την κινητοποίηση όλων μας.


Καλούμε τους κατοίκους του Δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης να ενισχύσουν και να στηρίξουν αυτήν την προσπάθεια και να οργανώσουμε μαζί τους αγώνες.