Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ στον ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για τις εκλογές στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης

Ανακοίνωση της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό για τις εκλογές από 7 έως 14 Δεκεμβρίου 2016 στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.)


Ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων ευχαριστούμε όλους τους συναδέλφους-μέλη του Συνδικάτου που μας στήριξαν για ακόμη μια φορά. Δεσμευόμαστε, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα μας, με ακόμη μεγαλύτερη πίστη στις δυνάμεις μας και τις δυνάμεις της Τάξης μας, σε μια πραγματικά δύσκολη συγκυρία: σε μια εποχή που η κρίση (οικονομική, πολιτική, ανθρωπιστική) και η βαρβαρότητα οξύνονται συνεχώς και η Εργατική Τάξη, η Νεολαία, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, το Συνδικαλιστικό Κίνημα δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση από το Κεφάλαιο και τον Ιμπεριαλισμό. Ιδιαίτερα κρίσιμη, είναι η μεγάλη μάχη για τα «εργασιακά» που πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί.
Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι τα εξής: Στο Συνδικάτο συνολικά ψήφισαν 508 συνάδελφοι για το Δ.Σ. και 507 για την Ομοσπονδία και το Ε.Κ.Θ. (από 542 στις προηγούμενες εκλογές). Για το Δ.Σ. η Ταξική Ενότητα (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) πήρε 396 (από 437) ψήφους και 9 έδρες, η Αντεπίθεση πήρε 63 ψήφους (από 72) και 2 έδρες και η Λάντζα πήρε 44 (από 29) ψήφους και 0 έδρες. Για το Ε.Κ.Θ. η Τ.Ε. εκλέγει 6 αντιπροσώπους, η Αντεπίθεση 1 και η Λάντζα 0. Για την Ομοσπονδία η Τ.Ε. εκλέγει 4 αντιπροσώπους η Αντεπίθεση 1 και η Λάντζα 0.

Παγιώθηκε η νοθεία, καταργήθηκε το καταστατικό στο Συνδικάτο, με «αντικαπιταλιστική» τζίφρα!

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά οι εκλογές στο Συνδικάτο, διεξήχθησαν υπό καθεστώς νοθείας, καταργώντας το ίδιο το καταστατικό, κάθε κανόνα, κάθε έννοια εργατικής δημοκρατίας, παγιώνοντας και εδραιώνοντας μια νέα κατάσταση, που θα ζήλευαν και οι νεοφιλελεύθεροι! Για ακόμη μια φορά η Λάντζα (ΑΝΤΑΡΣΥΑ), «κρυφοί» συνοδοιπόροι της Ταξικής Ενότητας (Τ.Ε.) του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που είναι και ο ενορχηστρωτής τέτοιων μεθόδων, έβαλαν το χεράκι τους, βγαίνοντας μπροστά μάλιστα, για να παγιωθεί αυτή η νέα κατάσταση.
Για ακόμη μια φορά αμέσως μετά τις εκλογές, οι «κρυφοί» συνοδοιπόροι, καταγγέλλουν την Αντεπίθεση των Εργαζομένων, χύνοντας τόνους λάσπης και αποδίδοντας βαριές, χυδαίες και ανυπόστατες κατηγορίες. Καταγγέλλουν ψευδώς την Αντεπίθεση: ότι ευθύνεται για την απώλεια μιας έδρας, καθώς δεν υποστήριξε το καταστατικό και την απλή αναλογική αλλά το ν.1264, ότι η Αντεπίθεση συναίνεσε στην ακύρωση ενός ψηφοδελτίου της Λάντζας, ότι η Αντεπίθεση σε συνεργασία με την Τ.Ε. (ΠΑΜΕ) έχουν μετατρέψει το Συνδικάτο σε μαγαζί και αποκλείουν την Λάντζα από το Δ.Σ. Επίσης, στην καταγγελία ανασκευάζονται και διαστρεβλώνονται οι απόψεις και οι θέσεις της Αντεπίθεσης των Εργαζομένων με τέτοιο τρόπο που θα ζήλευαν μέχρι και οι νεοφιλελεύθεροι. Και όλα αυτά, ντυμένα με έναν «αντικαπιταλιστικό» μανδύα.

Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Όσα δεν φτάνει η αλεπού … τα κάνει κρεμαστάρια.

Για δεύτερη φορά οι εκλογές στο Συνδικάτο έγιναν με «ανοιχτό» μητρώο (δηλαδή να μπορείς να γίνεσαι μέλος και να ψηφίζεις κατά την διεξαγωγή των εκλογών) με πρόταση της Τ.Ε. και με ξεκάθαρη στάση και ψήφο υπέρ, της Λάντζας στη Γ.Σ. Ως Αντεπίθεση, την καταγγείλαμε τόσο στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ.(προφορικά) όσο και πριν την έναρξη των εκλογών (καταθέσαμε έγγραφη ένσταση!), καθώς καταστρατηγείται το καταστατικό! Με το σύνολο της εφορευτικής (αποτελείται μόνο από μέλη της Τ.Ε.!) να ψηφίζει υπέρ και με την πολιτική ευθύνη της Τ.Ε. αλλά και της Λάντζας, οι εκλογές έγιναν με «ανοιχτό μητρώο»

Τι σήμαινε στην πράξη αυτή η απόφαση;


  • Σήμαινε, ότι καταστρατηγείτε το καταστατικό του Συνδικάτου, αφού απαγορεύεται ρητά κάποιο Μέλος, που εγγράφεται μετά το τέλος της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης, κατά την διάρκεια των εκλογών και μέχρι τη συγκρότηση του νέου Δ.Σ. (που εγκρίνει τις εγγραφές των νέων Μελών) να έχει δικαίωμα ψήφου! αλλοιώνοντας ή διαμορφώνοντας στα μέτρα του το αποτέλεσμα! Με λίγα λόγια νοθεία σε όλο της το μεγαλείο! Όπως και έγινε.
  • Σήμαινε, ότι μπορούσε κάποιος να ψηφίσει στις εκλογές, διαμορφώνοντας τους συσχετισμούς σε ένα Συνδικάτο, χωρίς να έχει γνωρίσει τη ζωή του Συνδικάτου (Παρατάξεις, ηγεσία, Μέλη, πρόγραμμα, πρακτική κτλ), χωρίς να έχει συμμετάσχει σε έναν αγώνα με το Συνδικάτο κτλ. δηλαδή συντήρηση της πελατειακής ψήφου, της απολίτικης ψήφου και της λογικής της υποκατάστασης.

Η Γενική Συνέλευση όπως και κάθε όργανο του Συνδικάτου δεν είναι πάνω από το καταστατικό και δεν μπορεί να αποφασίζει ενάντια του. Το καταστατικό αλλάζει μόνο μέσα από καταστατική συνέλευση και με πλειοψηφία που προβλέπεται από το καταστατικό και όχι από οποιαδήποτε Συνέλευση. Όμως η Γ.Σ. στις 8/11 πραξικοπηματικά και παράνομα αποφάσισε να ψηφίζουν και τα «δέντρα». Έτσι, μάταια οι συνοδοιπόροι σχίζουν τα ιμάτια τους, επικαλούμενοι τις αρχές της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, την Εργατική Δημοκρατία και το καταστατικό. Με την ψήφο τους στην Γ.Σ. αλλά και με την εγγραφή μελών που ψήφιζαν κατά την διάρκεια των εκλογών, ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ πλήρως το καταστατικό, σε συνεργασία με την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ.
Ενδεικτικά για το μέγεθος της νοθείας είναι τα νούμερα:
  • Πάνω από το 1/3 !!! των ψηφισάντων, εγγράφηκαν και ψήφισαν στις εκλογές -κατά παράβαση του καταστατικού- στην διάρκεια των εκλογών από τις 7/12 έως τις 14/12.
  • Πάνω από το 1/2 !!! των ψηφοφόρων της Λάντζας εγγράφηκαν και ψήφισαν στις εκλογές -κατά παράβαση του καταστατικού- στην διάρκεια των εκλογών από τις 7/12 έως τις 14/12.
  • Οι μισοί ψηφοφόροι τόσο της Τ.Ε. όσο και της Λάντζας είχαν μέσο όρο ηλικίας κάτω των 25 ετών.
Δηλαδή όλοι αυτοί οι «συνάδελφοι» δεν προλάβαιναν να εγγραφούν στο Συνδικάτο τα προηγούμενα δύο χρόνια και περίμεναν τις ημέρες των εκλογών για να το πράξουν;
Μήπως δεν ήταν όλοι συνάδελφοι αλλά περιφερόμενοι φοιτητές (Εαακίτες και Κνίτες) που δεν εργάζονται (πάγια τακτική κυρίως του ΠΑΜΕ στη «μάχη» των εδρών στα σωματεία) ;
Προλάβαιναν! Αλλά ο εκπρόσωπος της Λάντζας, όταν καταθέσαμε ένσταση στην εφορευτική για το θέμα, μας δήλωσε ότι «ορθώς διεξάγονται οι εκλογές με αυτόν τον τρόπο και ότι για την Λάντζα δεν έχει νόημα η συμμετοχή τους στις εκλογές αν αυτές δεν γίνουν με «ανοιχτό» μητρώο».

Για πρώτη φορά στο Συνδικάτο έγιναν εκλογές διαρκείας με πρόταση και αίτηση της Τ.Ε.!

Ενώ οι εκλογές έληγαν στις 9/12, πάλι κατά παράβαση του καταστατικού, η εφορευτική επιτροπή αποφάσισε την παράταση τους και μάλιστα μεσολαβώντας 3 ολόκληρες μέρες! Έτσι, ξανά ως Αντεπίθεση καταθέσαμε νέα ένσταση προς την εφορευτική επιτροπή προτείνοντας οι εκλογές να λήξουν στις 9/12 και μάλιστα η ένσταση κατατέθηκε από κοινού με την Λάντζα. Το γεγονός αυτό, σκόπιμα αποκρύπτεται στην καταγγελία που δημοσίευσαν οι συνοδοιπόροι, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα! Μάλιστα λίγο πριν καταθέσουμε την ένσταση, προσπαθούσαν να μας πείσουν να προτείνουμε μία μέρα παράταση και όχι δύο που ήθελε η Τ.Ε. και αυτή να είναι η Δευτέρα 12/12 και όχι Τρίτη και Τετάρτη που ήθελε η Τ.Ε.! Έτσι κατόπιν επιμονής της Αντεπίθεσης, συμφώνησε η Λάντζα και κατατέθηκε η από κοινού ένσταση.
Πραγματικά, μας έκανε εντύπωση γιατί η Λάντζα ήθελε παράταση μόνο μία μέρα;
Η απορία μας φυσικά λύθηκε την Τρίτη 13/12 όπου το 1/4 !!! των ψηφοφόρων της Λάντζας, όλως τυχαίως, προσήλθε εκείνη την ημέρα και μάλιστα από τις 17:00 έως τις 20:00!

Όσον αφορά την καταμέτρηση…

Καταρχήν να διευκρινίσουμε άλλη μια φορά ότι το καταστατικό του Συνδικάτου, δυστυχώς δεν έχει απλή αναλογική αλλά αυξημένη και πολύ χειρότερη από τον ν.1264, αφού προβλέπει ότι απαιτείται «το μισό συν ένα του εκλογικού μέτρου για να συμμετέχει σε οποιαδήποτε κατανομή των εδρών 1η, 2η, 3η», μετά ισχύει η «απλή αναλογική». Αφού λοιπόν οι «κρυφοί» συνοδοιπόροι (σε συνεργασία με την Τ.Ε. του ΠΑΜΕ) συμβάλλοντας στην νοθεία και το πραξικόπημα ενάντια στο καταστατικό, κατάφεραν να πάρουν το μισό συν ένα, ξαφνικά θυμήθηκαν το καταστατικό την ώρα της διανομής των εδρών. Σε ερώτηση που έγινε από την Αντεπίθεση, για τον τρόπο διανομής των εδρών , η Εφορευτική Επιτροπή (δηλαδή το ΠΑΜΕ) αποφάσισε να γίνει με τον ν. 1264 «όπως γίνεται πάντα».
Πόσο «αφελής» είναι οι συνοδοιπόροι να νομίζουν ότι το ΠΑΜΕ θα εφάρμοζε το καταστατικό! Αυτό θα σήμαινε ότι από δω και πέρα θα εφαρμόζονταν το καταστατικό, με μεγάλες απώλειες του ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο. Δεν γνωρίζουμε -αν και καταλαβαίνουμε- γιατί το ΠΑΜΕ δεν συμφώνησε με την άποψη της Λάντζας. Έτσι καλά θα κάνουν οι «κρυφοί» συνοδοιπόροι να ζητήσουν τα ρέστα και την έδρα που «δικαιούνται» από το ΠΑΜΕ και όχι να τους παρακαλάνε επί μια ώρα να το ξανασκεφτούν και να τους δώσουν την έδρα.
Αλήθεια, στα Συνδικάτα Αθήνας και Πάτρας (το ΠΑΜΕ έχει σχεδόν την απόλυτη πλειοψηφία) τις έδρες η Λάντζα τις παίρνει με την απλή αναλογική ή με τον 1264;
Αλήθεια, στο Συνδικάτο της Αθήνας γιατί το άλλο σχήμα, «η Καμαριέρα», που πρόσκειται επίσης στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!!! δεν βγάζει έδρα; Πόσοι ψηφίζουν για την διοίκηση του Συνδικάτου και πόσοι για τα δευτεροβάθμια όργανα;

Ψεύτες και συκοφάντες οι συνοδοιπόροι για την ακύρωση του ψηφοδελτίου!

Στην καταμέτρηση από τα 508, βρέθηκαν 4 άκυρα ψηφοδέλτια, δύο που περιείχαν πολλά ψηφοδέλτια μαζί οπότε είναι άκυρα, ένα σκισμένο ψηφοδέλτιο της Λάντζας το οποίο δεν σκίστηκε κατά το άνοιγμα και η δικαστικός εξ αρχής ήταν κατηγορηματικά υπέρ της ακυρότητάς του και ένα της Τ.Ε. που είχε μια μπλε γραμμή γεγονός που πάλι σκόπιμα αποκρύπτουν οι συνοδοιπόροι. Τονίζουμε ότι πάγια άποψη μας σε ανάλογες περιπτώσεις είναι να καταμετρούνται ως έγκυρα, καθώς δείχνουν πρόθεση ψήφου!
Ωστόσο οι κρυφοί συνοδοιπόροι δεν τους ένοιαζε να κρατήσουν μια ενιαία στάση αλλά να βγάλουν έγκυρο το δικό τους ψηφοδέλτιο και άκυρο του ΠΑΜΕ ώστε να βγαίνει το αποτέλεσμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους! Τελικά η εφορευτική επιτροπή, στην οποία η Αντεπίθεση ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΗ αποφάσισε να ακυρωθούν και τα δύο ψηφοδέλτια.
Ας σταματήσουν να συκοφαντούν την Αντεπίθεση και να διαστρεβλώνουν τις απόψεις μας και τα πραγματικά γεγονότα! Αυτή η πρακτική ένα πράγμα αποδεικνύει: …όλα για την καρέκλα…
Ότι η Λάντζα δεν είναι υπέρ κανενός καταστατικού, ούτε της απλής αναλογικής, αλλά της προσαρμοσμένης και δημιουργικής ανα-λογικής, κομμένης και ραμμένης κάθε φορά στα μέτρα τους!
Δεν καταλαβαίνουν οι συνοδοιπόροι, ότι η Τ.Ε. τους χρησιμοποίησε για να κάνει τις εκλογές με αυτόν τον τρόπο και μετά τους άφησε ξεκρέμαστους, να κάνουνε την λάντζα! Δυστυχώς, το μεγάλο ΚΚΕ τρώει το μικρό.

Όσο για τα περί μαγαζιών…

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων κατέχει δύο μόνο έδρες στο Συνδικάτο. Την πλειοψηφία του Συνδικάτου (9 έδρες) την έχει η Τ.Ε. (ΠΑΜΕ) και επίσης την απόλυτη πλειοψηφία στην εφορευτική επιτροπή. Ακόμη χειρότερα, οι συνοδοιπόροι, ξεχνάνε ότι η Αντεπίθεση μεσολάβησε και πίεσε για να εγγραφούν στο Συνδικάτο οι συνάδελφοι από τον «φούρνο του Λάμπρου» (έχοντας υπόψη ότι στις επικείμενες εκλογές- του 2014- θα κατέβαζαν ψηφοδέλτιο και συνδυασμό). Ξεχνάνε λοιπόν οι συνοδοιπόροι ότι η Αντεπίθεση βοήθησε και εκπροσώπησε τους συναδέλφους από τον «φούρνο του Λάμπρου» στο ΙΚΑ κτλ. Τέλος η Αντεπίθεση έδωσε το καταστατικό του Συνδικάτου στην Λάντζα για το γνωρίζει και να κατανοήσει και όχι για να το καταστρατηγεί κατά το δοκούν! Ως Αντεπίθεση έχουμε καταγγείλει άπειρες φορές την Τ.Ε. για τον αποκλεισμό μας από το Συνδικάτο, από τις Επιθεωρήσεις και το ΙΚΑ που κυρίως έχει κόστος στο κίνημα και στην εκπροσώπηση των συναδέλφων. Δεν ζητάμε τα εύσημα, μιας και θεωρούμε ότι είναι τόσο υποχρέωσή μας όσο και πολιτική μας αντίληψη και πρακτική. Αυτό το οποίο ζητάμε είναι να σταματήσει η σπέκουλα και τα ψεύδη διαφορετικά οι συνοδοιπόροι θα πρέπει να αφαιρέσουν τον όρο αντικαπιταλισμός από το λεξιλόγιό τους!

Αλήθεια, όταν αναφέρεστε σε μαγαζιά, μήπως εννοείτε αυτά που ανοίγουν στην πόλη από συντρόφους σας;


Αντικαπιταλισμός στα λόγια…

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε μόνο την σταλινική δικτατορία της Τ.Ε. στο Συνδικάτο την οποία έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, ομοίως και πολλοί συνάδελφοι και Μέλη του Συνδικάτου, που έδωσαν και δίνουν παραδειγματικούς αγώνες αντιμετωπίζοντας την εργοδοσία με την οποία πολλές φορές συντάσσεται και το ΠΑΜΕ. Στο Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Θεσσαλονίκης (Σ.Ε.Τ.ΕΠ.Ε.), ως γνωστό, εγγράφεται ως Μέλος, λειτουργεί και ψηφίζει στις εκλογές όποιος «συνάδελφος» – ΚΝίτης θέλει, χωρίς κανένα αποδεικτικό (βιβλιάριο, πιστοποιητικό υγείας, κάρτα ανεργίας κτλ). Αν δεν είσαι ΠΑΜΕ ή δεν συμφωνείς, δύσκολα έχεις πρόσβαση στο Συνδικάτο ή στήριξη από αυτό.
Αυτές τις πρακτικές φαίνεται ότι ζήλεψαν και οι συνοδοιπόροι και τις εφαρμόζουν. Μια πολιτική που υποστηρίζει ότι την συμφέρει. Μια πολιτική που καμία σχέση δεν έχει με αντικαπιταλισμό και εργατική δημοκρατία αλλά με πρακτικές της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Μια πολιτική που δεν την ενδιαφέρει η υπεράσπιση των εργαζομένων μέσα από την οργάνωση τους και τους αγώνες, αλλά ενδιαφέρεται μόνο για τις έδρες στα ΔΣ και τις Ομοσπονδίες, συμμαχώντας πολλές φορές ακόμη και με την συνδικαλιστική γραφειοκρατία κτλ. Με αυτές τις πολιτικές και πρακτικές και με αυτούς τους συμμάχους όχι μόνο δεν βοηθούν στην ανασυγκρότηση και ανασύνθεση του εργατικού κινήματος και του Συνδικάτου προς μια αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, αλλά ενισχύουν τον σταλινικό ρεφορμισμό, προκαλούν την απαξίωση των σωματείων και του συνδικαλισμού στους εργαζόμενους, οδηγούν στην παράλυση του συνδικαλιστικού κινήματος κτλ.
Η αναγνωρισιμότητα και η εμπιστοσύνη της εργατικής τάξης, όσο και η τοποθέτηση στον αντικαπιταλιστικό χώρο, δεν κρίνονται στα λόγια ή σε κούφιες ατάκες, όπως θέλουν οι συνοδοιπόροι να πιστεύουν και να πράττουν. Κρίνονται στην πράξη και στους αγώνες! Δυστυχώς οι συνοδοιπόροι της Λάντζας., δεν συμμετείχαν σε κανέναν αγώνα (με εξαίρεση τον Φούρνο του Λάμπρου) που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν συνάδελφοι του κλάδου και Μέλη του Συνδικάτου μας (Banquet, Pizza Hut, Applebee s, Goody s, Καφεναί, ζαχαροπλαστεία Χατζή, Ble κλπ) με την έμπρακτη στήριξη, βοήθεια και πολιτική της Αντεπίθεσης, χαρακτηρίζοντας αυτούς τους αγώνες «μικρούς», άνευ σημασίας, αποπροσανατολιστικούς κλπ., κριτικάροντας την Αντεπίθεση των Εργαζομένων ως «εργατιστές».

Τέλος ως Αντεπίθεση των Εργαζομένων διατυπώνουμε για άλλη μια φορά τις απόψεις μας, για τις εκλογές και το Συνδικάτο:

  • Να εγγράφονται και να ψηφίζουν μέλη (όχι φοιτητές) στο Συνδικάτο με αποδεικτικό το πιστοποιητικό υγείας που έχουν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό.
  • Οι εκλογές να γίνονται με βάση το παρών καταστατικό και οι έδρες των παρατάξεων να διανέμονται με απλή αναλογική (δεν προβλέπεται από το καταστατικό).
  • Η εφορευτική επιτροπή που εκλέγεται, να είναι αντιπροσωπευτική (ένας από κάθε παράταξη) και να τηρεί το καταστατικό.
και προ(σ)καλούμε όλους για ακόμη μια φορά, στην ακύρωση των εκλογών, και τη διεξαγωγή τους από την αρχή με τις παραπάνω προϋποθέσεις και όχι με νοθείες, πραξικοπήματα, οπορτουνισμούς και το ν.1264.

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ – ΤΟΥΡΙΣΜΟ